Quantcast
Channel: Comentarii la: Inlocuire tablou electric
Viewing all 40 articles
Browse latest View live

De către: CDumitru

$
0
0

Va salut si mai ales va felicit !!!
Un mod minunat de a asimila din experientele DIY, si mai ales de a consulta specialisti. Din ce citesc, de 1-2 sapt,1-2 h seara, din ce as mai citi. Mai nou, am descoperit si alte subiecte -multe – de interes. Cred ca iti trebuie multa vointa sa nu pui mana sa faci ceva dupa. Felicitari Dl Muresan si Dl Viorel pentru initiativa si pentru profesionalism, o minunata combinatie in aceste pagini.
Ce m-a adus pe aceste pagini, dupa ce am citit din mai multe surse si mai ales din mai multe subiecte gasite aici:
Cautand sa-mi iau ceva mobila in bucatarie am constatat ca am nevoie de mai multe prize. Am facut ceva transee prin pereti, ridicand-mi tot praful si familia in cap, dar s-a terminat. Am sapat, cu flexul, 4.6m de canal , aprox 30-40mm lat si 20 mm adanc. Din cauza prafului, ca un fum, nu cred ca mai reusesc a convinge pe cineva sa continui. Intentia este sa merg prin spatele mobilei prin copex de 16-20mm, dar voi avea si aproximativ 2-3m aparent, pe o plinta lata de 15-20mm. In afara de acesti 2-3 m, pe care sper sa ii ingrop deasupra plintei, pana la urma, mai sper sa accesez traseele ingropate in placa de beton (cam 4m pana la panoul electric).
Legat de cele de mai sus, cateva intrebari, la care as dori sfaturile dvs:
1. e fezabila combinatia de mai sus (portiune cablu ingropat + aparent, trebuie sa mai iau seama la ceva !?)
(dintr-un perete vin tevile de apa, in spatele masinii de spalat si chiuvetei. Intentionez decoamdata sa fixez copex sub blat, altfel spaturile vor trebui dublate …alte solutii?)

2. prin aceste trasee vor trece partial 2 circuite separate (1 MSpalat + 1 cu 4prize bucatarie inclusiv un eventual cuptor/plita/hota), deci 6 fire minim !?. Merg 6 fire printr-un tub de copex de 20mm ?

3. Pentru limita de spatiu, in zona de circuit aparent mai ales, pot folosi pachete de 3 cabluri prinse intr-o camasa sau sa folosesc cabluri independente ? Ma gandesc deasemeni ca traseul din placa, inca nedescoperit, imi va permite mai usor sa trag 2 x cabluri cu cate 3 fire decat 6 fire independente. Cu ocazia asta intentionez sa schimb cablu Al cu Cu pe acest traseu.

Legat de tabloul electric, si aici vreau sa fac o schimbare, daca tot ajung cu fire noi in el.
Si aici va rog sa-mi dati un sfat:
Situatia curenta: apartament 2 camere; tablou vechi cu 4 fuzibile 2×2, 1 lumina + 1prize. Impamantare pare sa fie clasica, doar pe 1, max 2 prize. Nu am avut probleme pana acum.

Tabloul nou 18module (ma gandesc ca daca tot pun ceva, sa iau totul schneider de la dedeman, la ce sa ma mai uit cand aleg sigurantele, ca m-am pierdut in modelele existente, desi nu sunt multe):
4. ramane de stabilit ce siguranta am pe apartament, in casa scarii, sper sa fie ceva de 32A, 300mA, dar daca nu e ce fac (mai ales daca sunt fuzibile) ?

5. pt tablou voi pune:

5.1 General: Disjunctor (2P) 25A curba C sau Diferential 25 A/30mA !? (ma gandesc ca s-ar putea sa am probleme pe circuitul vechi, scurgeri de curent aiurea, care imi vor declansa diferentialul)

5.2 Masina spalat: Disjunctor (2P) 16A curba C ? daca generalul e diferential sau Diferential 16A/30mA (pe acest circuit voi pune si 2 prize pt o eventuala masina de spalat vase etc, dar cu intentia de a nu fi folosi in acelasi timp decat una)

5.3 Alte prize buctarie: 3prize duble (cuptor, frigider, hota eventual plita + alte ocazionale, la acestea vreau sa adaug si 2 -3 lumini pt blat, fixate sub corpurile de sus ?)
Disjunctor 16A sau Diferential 16 A /30mA

5.4 Alte prize camere (consumatori obisnuiti mici) Max 7 prize Disjuctor 16A

5.5 1circuit AC, montat deja in sufragerie, Disjunctor 16A

5.6 Lumini (raman cu toate pe un circuit deocamdata – 14 becuri economice + 1priza debara, de folosire ocazionala) Disjunctor 10A

5.7 Modul sonerie 230V

ar fi 6 x 2+1 = 13 module de ocupat intr-un tablou de 18

Va multumesc anticipat si va doresc la mai mare, odata cu sarbatorile !
CDumitru


De către: Florin Muresan-Grecu

$
0
0

Buna seara!
In primul rand, multumim pentru aprecieri (cred ca pot sa spun asta si in numele amabilei noastre gazde pe acest blog, Viorel).
In al doilea rand, incerc sa va dau niste raspunsuri punctuale, care nu sunt exhaustive, in sensul ca orice alta opinie este binevenita, cu conditia sa fie la subiect.
Asadar:
1.Se poate face o combinatie aparent/ingropat, cu conditia ca conductoarele sa fie protejate pe intreg traseul. Atentie la traseele apropiate de conducte de apa-circuitele electrice se monteaza intotdeauna deasupra tevilor de apa.
2. Conform tabelului 5.7, pag.106 din Normativul I7-2011, in tub de 20 mm se pot introduce maximum 5 conductoare cu sectiunea de 2,5 mmp. Asadar pentru 6 conductoare este necesar tub de 25 mm. Aici este insa o problema :daca se grupeaza mai multe circuite in acelasi tub, scade incarcarea maxima admisa pentru modul de pozare ales, cu un coeficient K2 care se gaseste in anexa 5.19 a I7-2011. Cu alte cuvinte, cu cat sunt mai multe circuite in tub, cu atat valoarea curentului maxim cu care se pot incarca scade.
3.Din propria experienta va sfatuiesc sa nu va bazati foarte mult pe faptul ca veti reusi sa trageti conductoare noi prin vechea tubulatura a instalatiei, ca s-ar putea sa fiti foarte dezamagit in final. La acele „pachete de cabluri”, cum le-ati numit, daca sunt stranse intr-un manunchi, se aplica aceeasi corectie cu coeficientul K2 de mai sus, deoarece se considera ca sunt 3 circuite grupate impreuna.
4.Daca apartamentul e cu minim 2 camere, sunt sanse mari ca siguranta generala din FDCP-ul de scara sa fie de 35 A daca e fuzibila sau de 32 A daca e magneto-termica („automata”).
5.1 si 5.2.Daca siguranta generala e de 32/35 A, puneti si in casa tot una de 32 A, chiar daca nu mai este asigurata selectivitatea protectiei generale. Daca ati respecta cu strictete regulile selectivitatii totale, ar trebui ca intre siguranta de afara si cea din casa sa fie o diferenta de 2 trepte (adica 32 A afara si 20 A in casa, ceea ce este mult prea putin pentru nevoile dvs de consum). Daca siguranta generala din casa o alegeti sa fie si cu protectie diferentiala de 30 mA, atunci nu mai este nevoie de o alta diferentiala de 30 mA pe circuitele finale, deoarece in cazul aparitiei unui curent de scurgere pe circuitul final, vor declansa ambele diferentiale simultan.La masina de spalat uitati-va ce putere maxima are (undeva pe o placuta sau in cartea tehnica). Daca e sub 2500 W puneti o siguranta de 10 A, e suficient.
5.3. La bucatarie, pe circuitul de prize va trebui sa aveti grija cum utilizati consumatorii, ca e cam „stramta” situatia si cu cuptor, plita, etc.
5.4. OK
5.5. Aceeasi situatie ca si la 5.2. Daca puterea aerului conditionat e sub 2500 W nu se justifica o siguranta de 16 A, ci trebuie pusa una de 10 A.
5.6.Daca becurile sunt economice, 10 A e prea mult, puneti de 6 A. Priza din debara nu are ce sa caute pe circuit de lumina, trebuie pusa pe un circuit de prize.
Numai bine!
Cu stima.

De către: CDumitru

De către: Florin Muresan-Grecu

$
0
0

Cu placere si va asteptam sa ne povestiti cum v-ati descurcat, dupa ce lucrarea va fi finalizata.
Numai bine!

De către: CDumitru

$
0
0

Va salut !
In legatura cu cele de mai sus au aparut cateva detalii:
Pe scara, inainte de contoar, am pus o siguranta fuzibila de 25A, fiind limitat de diametrul filetului existent in tabloul etajului. Era ceva litat acolo, probabil de putere extra…
Deocamdata, am luat pentru interior, dupa contoar, un diferential de 32A-deci nu-si va face treaba decat de protectie.

M-am gandit ca oricum sigurantele vor lucra pe 16A (disjunctoare 1P+N) iar in caz ca voi avea nevoie de ceva mai mare (in bucatarie am pregatit un circuit dedicat (pentru o eventuala plita /hota /cuptor) de 4mm2 sectiune, voi apela la ENEL.

Mai mult ca sigur, cablul general-contoar nu va face fata intr-o situatie. Ceea ce voi avea, in plus, deocamdata, va fi o siguranta fuzibila de general de 25A de rezerva.
Cand voi avea consumatori mari in bucatarie, deocamdata nu gatim electric, voi cere si un 35A pe scara, daca s-o putea.
Sper sa fac ceva in vacanta asta. Voi reveni cu detalii pentru cei interesati.

Numai de bine!

De către: gigi

$
0
0

buna ziua! am o problema la tablou una din sigurantele automate a rams jos si nu se mai ridica deloc oricat as incerca …din cauza asta nu imi functioneaza 2 prize din casa restul merg…am verificat prizele si nu am gasit nici un fir iesit ….imi puteti spune cauza si cum o pot remedia??

De către: Florin Muresan-Grecu

$
0
0

E posibil sa aveti un scurtcircuit undeva pe traseul respectivului circuit, sau sa se fi defectat siguranta. Se intampla, mai ales la sigurante de proasta calitate cumparate cu 3 lei din magazine indoielnice (nu ati precizat ce marca e siguranta respectiva), dar se poate intampla si la aparataj de calitate.
Incercati sa schimbati siguranta cu alta si vedeti ce se intampla. Daca nici in acest caz nu puteti restabili alimentarea circuitului, inseamna ca acesta este defect, si trebuie examinate amanuntit in primul rand toate dozele de derivatie pentru ca acolo apar de obicei astfel de probleme.

De către: Paul

$
0
0

Buna ziua,
Daca am un circuit cu FY de 2.5mm care alimenteaza o singura priza (schnider de 16A) in care vreau sa introduc un cuptor electric de 3680W (avand practic un curent de 16A) Ce siguranta imi recomandati tinand cont ca se are in vedere folosirea unor sigurante schnider(de calitate)? Este recomandata folosirea unei sigurante de 16A chiar daca este fixa ca putere sau se recomanda o siguranta de 20A? Daca se foloseste cea de 20A priza de 16A va suporta aceasta siguranta?


De către: Florin Muresan-Grecu

$
0
0

16 A, si asta pentru ca la 20 A nici circuitul si nici priza nu vor mai fi protejate.

De către: Mihai

$
0
0

Buna ziua,

Nulul de lucru(firul principal) se trece intai prin siguranta generala si apoi prin bara de nul sau intai prin bara de nul?

De către: Nautilus

$
0
0

Eu am acel tip de tablou cu siguranțe fuzibile în casă, rămas de când a fost făcută instalația electrică (cca 1964-1965). Și cu cablurile de pe vremuri, conductor solid de cupru, izolat dublu, cauciuc + pânză, în tub de metal bituminizat.

Are 2 circuite, cu 4 siguranțe fuzibile:

– iluminat 10 A
– prize 16 A

și un patron principal la cofret, cu siguranță fuzibilă de 25 A.

Am înlocuit siguranțele cu unele noi, din Dedeman, fiindcă siguranțele fuzibile cu lița schimbată de prea multe ori nu mai erau sigure.

Circuitul iluminatului are toate becurile cu LED, le-am înlocuit pentru consum mic. Are însă și un tip de cablu de cupru pe care nu l-am mai văzut în magazin, vizibil mai mic decât cel de 1,5 mmp. Probabil un 0,75 sau mai mic. Dacă ar fi rămas becurile cu filament, consumul total ar fi fost de 925 W (4 A la 230 V). În prezent consumul total e de cam de 100-105 W (puțin mai mult de 2 A). Astfel încât o siguranță fuzibilă de 10 A e supradimensionată.

Circuitul prizelor are 3 prize cablate direct la tablou, cu conductor de 2,5 mmp (l-am comparat cu unul de 2,5 mmp modern, din Leroy Merlin) și o a patra cablată în serie cu una din primele 3, dar cu 1,5 mmp (iarăși, am descoperit asta prin comparare). Diferența dintre cei doi conductori e vizibilă când sunt împreună în doză.

Conductorul de 2,5 mmp ar trebui să ducă 23 A potrivit I7/2011 (adică un consumator de peste 5 kW per priză), astfel încât siguranța de 16 A e subdimensionată.

În practică, nici siguranțele nu dau semne că s-ar arde și nici temperatura conductorului, măsurată cu termocupla și multimetrul, nu crește semnificativ, chiar dacă se conectează 3 consumatori care însumează peste 4200 W la o priză.

De către: Florin Muresan-Grecu

$
0
0

Buna ziua.
1.Da, siguranta de 10 A este supradimensionata pe circuitul de iluminat. Se poate pune una de 6 A fara probleme.
2.Conform Anexei 5.10 din I7-2011, curentul admisibil pentru o distributie cu doua conductoare incarcate din cupru de 2,5 mmp protejate in tub in montaj ingropat (referinta mod de pozare B1) nu este 23A, ci 24A (23A este pentru cablu cu doua conductoare incarcate). Aceasta valoare este MAXIM admisibila, la o temperatura maxima a conductorului de 70 grade. In practica, daca permitem unui conductor ca in functionare de durata sa se incalzeasca la 70 grade, in cateva luni izolatia acelui conductor se va distruge prin imbatranire prematura. Aceasta temperatura maxima este permisa doar la regimurile tranzitorii de scurta durata, cum ar fi la pornirea motoarelor sau in caz de defect (suprasarcina sau scurtcircuit). De aceea, in practica valoarea maxima a curentului indicata in tabele se obisnuieste sa fie inmultita cu un coeficient de 0,8 pentru a ne asigura ca in regim normal de functionare conductoarele nu ajung la 70 de grade. In cazul nostru valoarea obtinuta este de 19,2A, valoare care nu este standardizata, asa ca se va alege valoarea standardizata imediat inferioara, care este de 16A. Aceasta valoare de 16A este in deplina concordanta si cu curentul nominal al prizelor de utilizare generala existente in comert. Regulile de proiectare impun ca dimensionarea unui circuit sa se faca in functie de conditiile cele mai nefavorabile. Daca presupunem ca ni se permite protejarea conductoarelor de 2,5 mmp cu sigurante de 20 A (adica valoarea standardizata imediat inferioara valorii de 24A), atunci inseamna ca prizele din acel circuit nu vor avea protectie, ele fiind proiectate pentru curenti de 16 A.
La intocmirea unui breviar de calcul pentru o instalatie electrica nu este suficient doar sa luam niste date pe care le gasim intr-un normativ, ci este necesar sa fim in stare sa si interpretam corect acele date.Dupa ce am facut aceasta interpretare, putem in sfarsit sa ne apucam sa scriem mesaje in care sa decretam care siguranta e subdimensionata si care nu.
Numai bine.

De către: Nautilus

De către: Florin Muresan-Grecu

$
0
0

Cu placere oricand. Am omis sa mai precizez un lucru (a-propos de faptul ca am vorbit mai sus de Normativul I7-2011): in I7-2011 se specifica clar ca puterea instalata a unui circuit de prize este de maximum 2 KW. Daca luam in considerare un factor de putere de 0,92 (ca in mod sigur avem prin casa si niscaiva consumatori inductivi) si tensiunea de faza 230 V, la o putere activa de 2 KW corespunde un curent de 9,45 A. Acesta este motivul pentru care eu de obicei montez disjunctoare de 10 A pe circuitele de prize. Putem insa sa punem si de 16 A, ajungand astfel din nou la valoarea precizata mai sus.
Numai bine.

De către: Nautilus

$
0
0

Circuitul iluminatului era proiectat astfel în vremurile socealizmului victorios (de, 1964… :) ):

1 x 75 W
1 x 40 W
1 x 75 W
3 x 60 W
5 x 60 W
2 x 60 W
1 x 120 W
1 x 75 W
1 x 75 W
1 x 40 W
1 x 60 W

Total 1160 W (5,28 A la 220 V). Siguranţa fuzibilă era de 10 A.

În prezent, datorită mizerabilei invenţii a putredului capitalism mason şi reptilian numită LED:

1 x 12 W
1 x 5,5 W
1 x 12 W
2 x 9 W
2 x 5,5 W + 3 x 9 W
2 x 9 W
1 x 18 W
1 x 12 W

Total 133,5 W, la care se vor adăuga în viitor 4 x 9 W, deci 169,5 W (0,725 A la 234 V).

Cele mai mici siguranţe fuzibile tip DII pe care le-am găsit la un dealer de la noi (Electric Casa Braşov) erau de 6 A. De versiunile de 2 A şi 4 A nici măcar n-au auzit.


De către: Florin Muresan-Grecu

$
0
0

Exista si disjunctoare de 2,3 si 4 A, de exemplu la Schneider, Noark sau Eaton. Toate insa au o caracteristica comuna, si anume sunt mult mai scumpe decat „suratele” lor din aceeasi gama, dar care au curenti nominali mai mari.

De către: DAN

$
0
0

buna ziua.
este prima data cind intru pe acesta pagina si as dori un raspuns la problema pe care o am legat de un ap cu 2 camere.Intentionez sa schimb toata instalatia electrica care este din aluminiu,problema este ca se sapa foarte greu santurile pt tuburi, peretii fiind din beton.Intrucit intentionez sa schimb si parchetul,electricianul a venit cu varianta de a trage tuburile pe sub parchet zicind ca nu este nici un pericol,fiindca firele au izolatia lor si tubul deasemeni este un bun izolator.Rog persoanele cu experienta in acest domeniu sa-mi scrie daca este o solutie buna.
MULTUMESC

De către: Florin Muresan-Grecu

$
0
0

Buna ziua. Pe sub parchet nu le puteti trage, decat daca aveti posibilitatea de a inalta pardoseala peste cota finita a traseelor electrice. Aceasta se poate face fie prin înglobarea traseelor electrice intr-o sapa, fie prin instalarea intre pardoseala existenta si parchet a unor placi de OSB cu grosimea mai mare decat diametrul celui mai mare tub. In acest caz, se pot lasa in placarea cu OSB niste santuri mai late decat diametrul tuburilor, santuri in care se vor monta tuburile. Santurile se pot apoi umple cu mortar sau ipsos pana la nivelul placilor de OSB. Peste aceasta suprafata se va face placarea cu parchet. Ar fi de preferat ca in aceste tuburi sa nu fie trase conductoare, ci cabluri cu izolatia rezistenta la foc (CYY-F sau FROR).

De către: DAN

$
0
0

Va multumesc mult pt.sfatul dat si voi tine cont de el.
o seara placuta!!!

De către: Florin Muresan-Grecu

$
0
0

Cu placere, un week-end frumos si dumneavoastra!

Viewing all 40 articles
Browse latest View live